Benieuwd naar verhalen van anderen? Ben je op zoek naar inspiratie uit de praktijk? Lees hier hoe anderen hun orgasme beleven en verbeteren.
25 Jul

De verschillende verschijningsvormen van premature ejaculatie

Vroegtijdige zaadlozing is onder de mannelijke bevolking de meest voorkomende seksuele aandoening. Bij 20 procent van de mannen komt één van de verschillende verschijningsvormen van vroegtijdig zaadlozing voor. Slechts 9 procent van de mannen die zelf aangaven last te hebben van vroegtijdige zaadlozing heeft een arts geraadpleegd.

Als we praten over vroegtijdige zaadlozing is het goed te weten dat er verschillende vormen van zijn, namelijk levenslange (primaire) en verworven (secundaire) premature ejaculatie (vroegtijdige zaadlozing):

Levenslange premature ejaculatie

Levenslange premature ejaculatie is een chronische aandoening. De zaadlozing vindt bij 90 procent van de mannen die lijden aan vroegtijdige zaadlozing binnen één minuut plaats. Mannen met deze vorm van vroegtijdige zaadlozing kunnen zelfs al voor het penetreren een zaadlozing hebben. De vroegtijdige zaadlozing gebeurt bij geslachtsverkeer in elke situatie en bij elke partner.

Wanneer men last heeft van levenslange premature ejaculatie blijft het, zoals het woord al doet vermoeden, zich het hele leven voordoen. Vanaf het moment dat iemand seksueel actief is (meestal in de puberteit of adolescentie) treedt dit seksuele ongemak op. Levenslange premature ejaculatie kan verergeren naarmate men ouder wordt.

Een neurobiologische of genetische factor kan de oorzaak zijn van levenslange premature ejaculatie.

Verworven premature ejaculatie

Deze vorm van vroegtijdige zaadlozing wordt ook wel secundaire premature ejaculatie genoemd. Hierbij krijgt een man last van de aandoening na een periode van normale zaadlozingen, toen hij de ejaculatie wel onder controle had en kon uitstellen. Oorzaken van verworven premature ejaculatie kunnen zijn: een endocriene aandoening, een urologische ziekte, erectiele disfunctie, psychologische of relationele problemen en traumatische seksuele ervaringen. Secundaire vroegtijdige zaadlozing kan ook een bijwerking zijn van het gebruik van drugs of bepaalde geneesmiddelen.

Een bijzondere vorm van verworven premature ejaculatie is situationele premature ejaculatie. Men heeft dan niet altijd last van een vroegtijdige zaadlozing, maar deze treedt alleen op bij één bepaalde partner of in één bepaalde situatie. De oorzaak is vaak van relationele en/of psychologische aard.

Naast deze twee vormen zijn er ook mannen die alleen af en toe een snelle zaadlozing hebben. Dit wordt gezien als een normale situatie. Andere mannen hebben zelf weliswaar het gevoel te snel tot een zaadlozing te komen, maar de tijd is normaal of zelfs langer dan gewoon. Een deel van de mannen met één van deze verschijningsvormen heeft er geen last van en er is dus geen behandeling nodig. De mannen die er wel last van hebben, kunnen door te praten met hun huisarts of seksuoloog zich bewust worden dat er eigenlijk geen probleem aanwezig is met hun zaadlozing.

Man baalt van premature Ejaculatie en zijn relatieproblemen

Wat te doen bij vroegtijdige zaadlozing

Voortijdige zaadlozing is vaak een lastig onderwerp om over te praten, omdat veel mannen zich schamen voor de seksuele aandoening. Toch is het zinvol om het onderwerp bespreekbaar te maken en op zoek te gaan naar een passende oplossing als het als probleem wordt ervaren. In dat geval kan de huisarts hier goed bij helpen. Deze kan met je tot een behandeling komen, of indien nodig je hiervoor verwijzen naar een hierin gespecialiseerde seksuoloog.