Benieuwd naar verhalen van anderen? Ben je op zoek naar inspiratie uit de praktijk? Lees hier hoe anderen hun orgasme beleven en verbeteren.

Vroegtijdige Zaadlozing Tips

Vroegtijdige zaadlozing: hoe kun je het aanpakken?

Wanneer je hebt besloten om met je huisarts te bespreken dat je last hebt van vroegtijdige zaadlozing, maar je weet niet precies hoe je het onderwerp wilt aankaarten, dan volgen hier een aantal tips.

Voorbereiding

Bereid je voor op het gesprek. Zorg dat je je probleem duidelijk kunt omschrijven en dat je weet wat je wilt vragen. Natuurlijk is internet een grote informatiebron en handig om je te oriënteren. De informatie die je hier vindt kan echter ook juist meer vragen bij je oproepen dan je aanvankelijk had. Hoeveel last iemand heeft van vroegtijdige zaadlozing, verschilt van persoon tot persoon. Het kan daarom zijn dat persoonlijke tips op internet voor jou geen, of niet de juiste oplossing bieden.

Gesprek

Daarom is het beter om met een expert te praten: je huisarts. In een persoonlijk gesprek met je huisarts kan hij of zij naar een oplossing zoeken die specifiek aansluit op jouw situatie en jouw wensen.

Hoe begin je erover? Als je bij het maken van de afspraak niet exact aan de assistente wilt aangeven waarvoor je een afspraak bij de dokter wilt maken, dan kun je dit gewoon zeggen. Vertel de assistente dat je een probleem hebt dat je graag persoonlijk met de dokter wilt bespreken. Iedere assistente zal hier begrip voor hebben.

Wanneer je eenmaal tegenover je huisarts zit is het wel zaak om duidelijk te zijn. Wees hier niet bang voor. Een huisarts ziet met grote regelmaat mensen die last hebben van zaken die betrekking hebben op seks. Hij of zij is een deskundige en zal eerst goed luisteren en vervolgens samen met jou naar een oplossing zoeken. Draai er dus niet omheen en vertel je huisarts dat je ontevreden bent over je zaadlozing. Vertel de arts precies waarom je ontevreden bent, bijvoorbeeld omdat je vindt dat je te snel klaarkomt. Wat is voor jou te snel? Geef zo precies mogelijk aan hoe lang het duurt om tot een orgasme te komen. Hoe vaak overkomt je dit? Altijd, regelmatig of soms? En in welke situaties?

Vervolg

Veel artsen zullen nog wat aanvullende vragen stellen. Bijvoorbeeld waarom je dit een probleem vindt en of je dit ook bespreekt met je partner. Je arts zal vast ook vragen of jij een probleem met je vroegtijdige zaadlozing hebt, of je partner, of jullie beiden.

Op basis van het bovenstaande gesprek zal de arts samen met jou bespreken wat de mogelijkheden zijn om je te helpen. De behandelwijze die de arts kiest, hangt sterk samen met het type vroegtijdige zaadlozing waar jij last van hebt. Het is daarom erg belangrijk om je verhaal en ervaringen specifiek aan te geven.

In veel gevallen kan de huisarts je zelf helpen. Bijvoorbeeld met een aantal tips of met medicijnen, speciaal voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing.

Het kan ook zijn dat je huisarts het beter vindt om je door te sturen naar een seksuoloog (sommige huisartsen zijn, naast huisarts, ook geregistreerd seksuoloog). Een seksuoloog is gespecialiseerd in veel onderwerpen rondom seks. Een seksuoloog (tenzij ook huisarts) is niet bevoegd om medicatie voor te schrijven en zal je proberen te helpen door het voeren van een aantal gesprekken.

Ook kan het zijn dat je huisarts vindt dat een specialist je het beste kan helpen. In dat geval zal hij of zij je doorverwijzen naar een uroloog. Dit is een arts in een ziekenhuis die gespecialiseerd is in alles wat betrekking heeft op de urinewegen en het geslachtsorgaan van de man.

Er bestaan ook klinieken die specifiek gericht zijn op de behandeling van ‘mannenproblemen’. Deze klinieken heten ook wel zelfstandige behandelcentra (ZBC) en zijn vaak private instanties. Soms vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling door een ZBC, soms niet.