Benieuwd naar verhalen van anderen? Ben je op zoek naar inspiratie uit de praktijk? Lees hier hoe anderen hun orgasme beleven en verbeteren.
8 Aug

Hoe is vroegtijdige zaadlozing te herkennen?

Als je last hebt van vroegtijdige zaadlozing kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Op persoonlijk vlak (schaamte, onzekerheid, frustraties), maar ook de relatie kan eronder lijden. Het is mogelijk dat beide partners hierdoor minder genieten van de seks en de intimiteit kan afnemen. Er zijn verschillende vormen van premature ejaculatie en oorzaken die hieraan ten grondslag liggen, maar wat zijn eigenlijk de symptomen van vroegtijdige zaadlozing?

Praten over vroegtijdige zaadlozing met partner

Vroegtijdige zaadlozing herkennen

Bij mannen die last hebben van vroegtijdige zaadlozing duurt de werkelijke daad een stuk korter dan normaal. Ze hebben minder beheersing over het geheel en de opwindingsfase is erg kort. Soms zo kort dat de man al tijdens het voorspel een zaadlozing heeft of bij het eerste contact met de vagina al ejaculeert. Bij een man die lijdt aan vroegtijdige zaadlozing is een aantal symptomen aanwezig:

• De periode tussen de vaginale penetratie en het ejaculeren (de zaadlozing), is erg kort;
• Er is geen beheersing om de zaadlozing uit te stellen;
• De man ervaart negatieve gevoelens van frustraties en ergernis en kan hierdoor intieme momenten in zijn relatie gaan vermijden.

Met intiem contact toon je aan dat je van elkaar houdt. Als seks een grote rol speelt in de relatie dan kan vroegtijdige zaadlozing van grote invloed zijn op hoe de intimiteit wordt ervaren. De man kan van mening zijn dat hij tekort schiet en zijn partner seksueel niet kan bevredigen, waardoor hij zijn partner tekort doet.

Twee vormen van premature ejaculatie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 vormen van premature ejaculatie (vroegtijdige zaadlozing). Als de man al vanaf de eerste keer dat hij seks heeft last van vroegtijdige zaadlozing heeft en het zich blijft voordoen bij nagenoeg elke seksuele daad dan spreekt de dokter van een primaire (levenslange) vroegtijdige zaadlozing. Als een man last krijgt van vroegtijdige zaadlozing terwijl hij er eerder geen last van had, noemt men het secundaire (verworven) premature ejaculatie.

Heb ik last van vroegtijdige zaadlozing?

Als je denkt dat jij, of je partner hinder ondervindt van vroegtijdige zaadlozing dan doe je er goed aan om er samen met je partner over te praten. Misschien blijkt je partner er helemaal geen probleem mee te hebben, waardoor jij het ook anders kan gaan beleven. Of jullie kunnen besluiten samen op zoek te gaan naar een oplossing om eventuele moeilijkheden en problemen in de relatie op te lossen of te voorkomen. Je kunt hiervoor je huisarts bezoeken. Deze kan de juiste diagnose stellen bij jouw probleem en zo nodig een passende behandeling voorstellen. Koop nooit zomaar medicijnen via het internet zonder je huisarts te hebben geraadpleegd; medicatie kan helemaal niet nodig zijn en medicijnen bestellen via internet kan onverstandig en gevaarlijk zijn, zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-veilig-online-medicijnen-bestellen.html.